Kusön

Kusön

Husbygge

Här kommer bilder och berättelsen om stugan på Kusön att införas.

Inflyttning

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2015-11-23 09:53:33

Ja det var ungefär ett år sedan vi började sätta upp husblocken på vår tomt här vid älven. Förra veckan var kommunen här och godkände vår inflyttning, dvs att att huset är så pass beboeligt att vi får flytta in. Utanför fönstret håller isen på att lägga sig på älven, men vi har det varmt och skönt inomhus. Det har varit mycket slit för att komma så här långt men vi är nöjda med resultatet. Det återstår en hel del att göra både inne och ute, men vi tar det efter hand. Några bilder kommer här för att ge en uppfattning om resultatet.
Vi bygger vidare

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2015-03-14 16:51:49

Ja, nu var det ett tag sedan vi skrev på bloggen. Vi har haft fullt upp med bygget och sedan har vi glömt bort och varit för trötta för att skriva. Förutom dessa bilder så finns det en del nya bilder till beskådande på "Bildgalleri: Kusön" på vår hemsida. Sedan vi skrev sist har det hänt en del. Dels har vi köpt in för att få arbete utfört, men vi har även byggt mycket själv. Då det krävs en hel del kunskap för byggande, som vi inte har, så får vi fråga oss fram. Det går åt mycket tid till sådant men vi lär oss mycket under tiden vi håller på.

Nu finns det i alla fall tak på huset, fönster, väggarna är isolerade och inplastade. Just nu håller vi på att sätta upp reglar på ytterväggarna. Nästa steg blir att sätta upp mellanväggar och dra elkablar kors och tvärs. Sedan blir det att spika innertak och alla innerväggar. Då våren kommer och snön är borta, måste vi få till avlopp och allt annat utearbete.Huset börjar ta form

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2014-11-01 19:15:39

Vi börjar nu tro på att det verkligen kommer att bli ett hus av allt slit och förarbete vi har hållit på med i 3 år. Denna helg har duktigt yrkesfolk börjat montera huset. Väggar har rests och takstolar börjar komma på plats. Vi har hjälpt till så gott det går och bistått med kaffe och varm korv. Nu gäller det att få dit taket så fort som möjligt så att huset blir vattensäkrat. Därefter kan vi börja isolera, bygga mellanväggar, dra el, montera ventilation och isolera så att vi kan börja värma upp huset. Det blir då behagligare att jobba i huset, för det återstår mycket arbete.


Gjutning

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2014-09-10 18:01:38
Nu var det återigen längesedan vi skrev i bloggen. Vi har haft en intensiv sommar med mycket arbete på grunden. Hela semestern och lite till har gått i arbetets tecken. Fortfarande håller vi på med grunden, men vi har ändå kommit så långt som till att husblocken är beställda. I början av sommaren köpte vi en husvagn som vi skulle ha som raststuga ute på ön. Första tog vi dock en liten resa till Västerbotten med den - för att känna på campinglivet lite. De kantbalkarna vi beställde till grunden för två år sedan fick vi äntligen användning för. Det var lite besvärligt att få till det och till slut komMax med kompisar till undsättning så att balkarna hamnade samma nivå. Avloppsrör och nån elkabel skulle ner i gruset innan vi kunde börja med isoleringen. Johan på VA-laget hölls arbetet med isolering, rördragning och armering av plattan. Som en belöning i slutet av sommaren kom då gjutningen av själva plattan som huset skall stå på. Det var spännande då pumpbil och betongbil kom och vi smetade ut betongen. Jarmo, Max, Pia och jag gjorde så gott vi kunde under överinseende av pumpbilsföraren. Nu har vi beställt husblock som kommer nån gång i oktober. Fönster, dörrar, tak är beställda och vi räknar med att få upp skalet till huset innan vintern. Husritningar, elritning och rörritning är på gång. Till våren säljer vi det gamla huset och innan dess måste vi slänga en massa saker vi samlat på oss genom åren. Vi kommer att jobb med inredningen av huset hela vintern, så mycket vi orkar. Några bilder får ni se här, men det finns många fler på länken "Bildgalleri:Kusön"
grunden för grunden

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2014-06-24 13:00:12
Jag, det var ett tag sedan det skrevs på denna sida. Vi har inte gjort så stora framsteg under vintern, men nu börjar det röra på sig igen. Vi har inhandlat en husvagn som skall fungera som byggbarack och tillfälligt boende under sommaren. Grävaren har varit till oss och grävt ner lite rör och slangar som vi behövde få dit innan nästa steg. I veckan skall vi pack ihop gruset med en "padda" och sedan kommer det lass med finare grus som skall vara grunden för grunden. Balkarna skall dit och sedan får vi hjälp med isolering, armering och slangdragning för golvvärme innan betongen fylls på. Husblocken behöver snart beställas. Då betongen stelnat och torkat, skall hela ytan slipas. Ojoj, spännande. Hoppas vi kan njuta lite av tillvaron på ön också.


Vinter - viloperiod

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2014-01-01 18:10:38

Nu är det vinter och vi börjar ta sats inför gjutning till sommaren. Grävningen på djupet är klar och dräneringen under grunden är lagd. Det verkar fungera och det rinner vatten hela tiden bort från grunden. Hela paketet känns nu väldigt stabilt. Vi har fyllt upp med massor av sten och grus och packat ihop det. Vi skall få tag på nån som skall hjälpa oss att gjuta och sedan är det väl bara att beställa husblock, gräva för jordvärme och avlopp och göra resten, innan vi kan flytta dit.....smiley
Ooops!

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2013-08-21 19:07:13
Spolbrunnen kom visst under den kommande husgrunden...smiley
Nu är det i alla fall åtgärdat.


Var huset skall stå

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2013-08-19 13:21:59
Nu är husets hörn markerade och det går att skönja var huset skall vara, i den numera berömda gropen.....
Pinnarna utgör markeringar för huset. Resten får man använda fantasin till.


Och sedan fylls det igen

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2013-08-12 20:43:30
Ja, nu har vi börjat fylla igen gropen med grus och det känns som om det går framåt en del....
Vi hade besök av Vilgot också...


Dräneringen fortsätter

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2013-07-17 16:53:25
Nu har vi grävt ur lite mer och lagt om dräneringen. Det verkar fungera nu. Det återstår lite arbete med det, men sedan börjar vi fylla upp med grovt grus innan det blir finare grus och sand som grund för kantbalkar till gjutningen av grunden.


Ved så det räcker ett tag

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2013-07-17 16:42:51
Max börjar nog bli lite less att ta hand om all ved från alla träd han tog ner. Som tur är får han låna en kapochklyvmaskin av sin svärfar. Det är rejäla träd han får ta hand om. En del är så grova så han får kapa dem för hand med motorsåg. Maskinen klarar inte så grova träd. Se på bilderna så förstår du.


Ett tag sedan

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2013-07-07 14:02:35

Nu var det ett tag sedan vi skrev på hemsidan om bygget. Arbetet fortskrider så sakteliga. Marken har torkat upp och dräneringen verkar fungera. Vi måste gräva upp lite till för en kommande uteplats och det är på gång. Max jobbar på och har fyll upp en del och vi hoppas på att få fylla igen gropen i år. Gjutning för grunden gör vi nog nästa sommar och då kan själva husbygget få fart. Vi sparar pengar febrilt under tiden. Vi åker ut till vår arbetsplats ganska ofta och grejar på, kokar kaffe, fikar eller lagar nån mat på Muurikkan och njuter av utsikten. Ibland får vi besök. Friggebodan har vi nu målat klart och takplåten skall väl till så småningom. Den är lite dyr att beställa så vi drar oss för det. Vi skall ju ha samma tak på huset (ett rött falsat plåttak) och vill ju helst beställa allt på samma gång.

Eländet fortsätter....

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2012-10-21 13:08:46

Återigen fick vi ta hjälp av en grävmaskin. Vi behövde gräva djupare för att lägga ner dräneringsrör till den blöta grunden. Vi hoppas på att det skall göra att grunden till slut blir stabil. Max styr som vanligt upp det hela. Han mäter upp så att det blir fall ut mot älven, så att vattnet kan rinna iväg. Det sipprar vatten hela tiden.

Kylan har nu kommit och det börjar bli frost i backen. Det betyder att arbetet blir vilande under vintern. Å andra sidan finns det att göra då också drygt 30 kubik ved skall sågas upp, klyvas och staplas.

Pengarna rinner mellan fingrarna till det här projektet.....

Gräva en kanal....

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2012-10-01 21:57:35

Det är inget slut på äventyren med vårt bygge! Gropen vi låtit gräva som en grund för vårt kommande hus har med tiden blivit allt mer vattenfyllt. Det har blivit så mycket vatten att det blivit svårt att komma vidare. Att få dit en markduk och grus går inte utan att vi på något sätt leder bort vattnet. Det blev alltså att hyra en minigrävare och gräva en kanal (dike) som leder ut till älven.

Det var ju rätt kul att styra grävmaskinen, men det gick inte så fort. Max kom och räddade oss och det blev då lite mer fart. Emellanåt kunde jag dock inte hålla fingrarna i styr, utan grävde lite också. Då kanalen nästan var klar kom det en mindre katastrof. Grävaren välte och blev liggande till hälften ner i gropen. Max kunde, efter ytterligare förvecklingar, låna en traktor som drog upp grävmaskinen. Kanalen blev till slut färdig och vattnet forsade ur gropen ner till älven, så nu kan arbetet med grunden fortskrida. Det regnade hela dagen och på kvällen kändes tröttheten i hela kroppen. Pia var lerig från topp till tå efter att ha skottat jord som rasade in i diket vi grävde.

Friggebodan är klar

Det börjas så småttPosted by Rein Havama 2012-09-23 15:16:36

Ja nu är friggebodan grundmålad inför vintern och kantbalkarna har anlänt. Det vi grävt för grunden blir allt mer vattenfyllt. Lite struligt känns det. Vattnet är nu inkopplat så allt ser ut att gå framåt.

Det är då undersköna dagar då vi far ut och jobbar på vår tomt. Vi kokar kaffe och njuter emellanåt. Jag har lekt lite "Ernst" och byggt en vedkorg och så hitta jag en handtam fjäril som blev kompis ett tag.

Next »